Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Plaatsing parket

Praktische tips voor het plaatsen van parket ...

controleer voor het plaatsen van parket steeds het vochtgehalte van de ondergrond (bv.chape), en de luchtvochtigheid.

We raden af om na het pleisteren of schilderen van de muren parket te plaatsen.Dit zal de relatieve luchtvochtigheid aanzienlijk verhogen. De luchtvochtigheid moet steeds tussen 45 & 65% zijn. Laat de parket, indien nodig, in de originele verpakking acclimatiseren in de ruimte waar hij geplaatst moet worden. Zorg steeds voor een stabiele temperatuur tussen +15°C en + 25°C. 

Bij Woodtexprojecten kan je rekenen op jaren ervaring en vakmanschap voor het plaatsen van uw parket.

Vochtgehalte van de chape …

Plaatst nooit parket indien men niet zeker is dat de ondergrond voldoende droog is ! De chape (cementgebonden) mag nog maximum 2% vochtgehalte bevatten, en zelfs maar 1% bij vloerverwarming.  Bij chape (Anhydriet) zijn deze maximum 0.7% en 0.5%. Deze waarden gelden voor een meting met een carbuurmeter of carbid meter.

Een algemene regel die men kan gebruiken om te weten hoelang het zal duren voor de chape droog genoeg is :

Chape tot 5cm dikte : 5 weken (+/-  1cm / week)

Chape tot 8 tot 10cm dikte : 2 weken extra droogtijd per extra centimeter boven de 5cm)

  • Dus chape van 10cm dikte = 5 + 10 = 15 weken droogtijd

De droogtijd kan gevoelig ingekort worden door gebruik van droogversnellers en/of ontvochtigers. Na verloop van bovenstaande termijn ivm droogtijd van de chape, kan met tussendoor controleren of de chape bijna droog is door middel van een handige tip. Plaats een stukje plastiek folie over de chape, en kleef deze met plakband dicht aan de zijkanten zodat er geen lucht aan kan. Indien deze na 24u nog vocht opvangt is de chape nog niet droog. Bovenstaande regel is slechts een gemiddelde en dient als indicatie, maar bij de minste twijfel dient met steeds een meting met een carbuurmeter te laten uitvoeren.

Verder dient met ook rekening te houden dat een oneffen chape is geen goede basis voor de plaatsing van parket. En zal dan indien nodig eerst een egalisatie moeten gebeuren. Dit kan ook voorkomen bij een renovatie, bv. na het uitbreken van een oude vloer.

plaatsing parket - amerhout

 

Plaatsing parket …

Parket kan zonder probleem op verschillende ondergronden geplaatst worden zoals chape, oude tegelvloeren, kortharig tapijt, bestaande houten vloeren, en zeker ook op vloeren met vloerverwarming. Ieder type van ondergrond heeft zijn eigen voorzorgsmaatregelen en aangepaste producten (bv.lijm of ondervloer) nodig. Bij Woodtexprojecten kan men U hierover steeds de nodige info geven.

Er zijn een aantal gangbare plaatsingsmethodes, afhankelijk van het type parket en/of ondergrond.

ZWEVENDE PLAATSING :  de parket wordt afhankelijk van het type parket (click of tand-& groef te verlijmen) op een geschikte ondervloer gelegd.  Indien er twijfel zou kunnen bestaan i.v.m. opstijgend vocht (bv.kelder), raden wij aan om een extra vochtfolie te plaatsen. Het aanbrengen van een ondervloer geeft een egaliserend effect en weerhoud reflectiegeluiden. Kleine oneffenheden of beschadigingen in de ondergrond worden hiermee ook opgevangen.

Zwevende plaatsing met tand-& groef verlijming zal het eventuele kraken van een vloer beperken wanneer met erover loopt. Een voordeel van een zwevende parket met clicksysteem is dat hij terug uitgebroken kan worden en bv in een andere woning opnieuw geplaatst kan worden. Dit is wel niet mogelijk met tand -& groef of volledig verlijmde parket.

VERLIJMDE PLAATSING :  bij verlijmde plaatsing is de keuze van een goede lijm zeer belangrijk. Het gamma van parketlijmen is zeer divers, en is afhankelijk van de staat van de ondergrond en de te plaatsen parketsoort. Meestal worden er soepele lijmen gebruikt voor plaatsing van parket onder normale omstandigheden. Een elastische of soepele lijm kan de trekspanningen in de ondergrond en in de parket opvangen om relatieve bewegingen van het hout toe te laten. Wil men de beweging van de vloer tegengaan, dan gebruikt men stijve lijmen, die de bewegingen van het hout beperken of opvangen.

Een verlijmde parket is ook altijd geluidswerend , en zorgt ervoor dat uw parket  levenslang op z’n plaatst blijft.

VERNAGELDE PLAATSING : bij vernagelde plaatsing worden de planken op een houten ondervloer (OSB, multiplex of een soort onderparket) vernageld. In sommige gevallen kunnen er ook onderbalken gebruikt worden , waarop de parket dan vernageld dient te worden. Indien op onderbalken dient geplaatst te worden moet de massieve parket wel minstens 20mm dik zijn, en dienen de balken max.40cm uit elkaar geplaatst te worden.

Luchtvochtigheid is belangrijk bij plaatsing parket  …

Luchtvochtigheid is heel belangrijk voor een houten vloer,  en moet dus steeds tussen de 45% & 65% zijn. Dit is trouwens ook de ideale comfortzone voor de mens , maar het is toch aan te raden om hiermee rekening te houden. Is het klimaat vochtiger of drukkender, dan voelt dit niet alleen onaangenaam aan, maar schaadt ook onze gezondheid.  Om dit ideale klimaat op peil te houden zij er verschillende soorten luchtbevochtigers  op de markt. U en Uw parket hebben er dus alle baat bij om ervoor te zorgen dat jullie steeds van een ideaal binnenklimaat kunnen genieten.

Het is niet aan te raden om tijdens of na het pleisteren of schilderen van de muren parket te plaatsen, aangezien dit de relatieve luchtvochtigheid aanzienlijk kan verhogen.

Tegenwoordig worden veel oude woningen gerenoveerd en extra geïsoleerd wegens energie besparing. Dit kan in sommige gevallen bij parket,  die reeds jaren geleden geplaatst werd,  ook een reactie teweeg brengen. Het is dan ook best om even te informeren bij uw professionele plaatsers wat de invloed zal hebben om de luchtvochtigheid in de leefruimte waar de parket ligt, zodat u de nodige maatregelen kan nemen om problemen te voorkomen.

plaatsing parket - amerhout


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things